مهدی بستانچی قائم‌مقام مدیرعامل دمنده

شرکت دمنده

    طلایه‌دار تولید

 

        گفت‌وگوی مجله مهندسی ایمنی با مهدی بستانچی، قائم‌مقام مدیرعامل شرکت دمنده

 

دنیای کسب‌وکار جدید همیشه بر وفق مراد مدیرانی است که بر موج تغییرات سوارند و به‌جای تعلل تلاش را در دستور کار خود جایگزین می‌کنند. گاه با دیدن کارنامه‌ی کاری یک تولید‌کننده وطنی است که ما مصداق عینی تبدیل تهدیدها به فرصت‌ها را مشاهده می‌کنیم و به شعاری بودن صرف این جمله بدگمان می‌شویم.

تولیدکننده موفق امروز پرچم‌دار کشور محسوب می‌شود و بیشترین کمک از دست او برمی‌آید. تعطیل و تعدیل‌ها در وضعیت کنونی چیزی جز ناامیدی و ترس را به کالبد جامعه تزریق نمی‌کنند و این در حالی است که در گوشه گوشه‌ی این مرزوبوم برخی با تلاش و امید، ایستاده و با اقتدار در کوره تولید و سازندگی می‌دمند، آنها طلایه‌دار تولید هستند.

 طلایه‌داران پرچم تولید را در اهتزاز نگه می‌دارند تا دیگران به تأسی از آن‌ها بکوشند و به ما یادآور می‌شوند که برای موفقیت در فردا باید بال‌هایمان را امروز به پرواز عادت دهیم.

برای اولین بار در ایران

شرکت دمندهبنده مهدی بستانچی قائم‌مقام مدیرعامل و نایب‌رئیس هیئت‌مدیره شرکت دمنده هستم. همچنین به‌صورت هم‌زمان عضو سازمان مهندسی گرمایش، سرمایش و تهویه مطبوع آمریکا و عضو هیئت‌مدیره و خزانه‌دار انجمن تولیدکنندگان سیستم‌های تهویه مطبوع کشور نیز هستم.

دمنده سال‌ها است که در تولید و واردات انواع فن‌های ساختمانی و پارکینگی فعالیت دارد و فعالان حوزه ساخت‌وساز با سایر محصولات آن اعم از خانگی، تأسیساتی و صنعتی آشنایی دارند؛ بنابراین امروز بهتر می‌دانم که در مورد تولید جدید و ویژه دمنده سخن بگویم، تولید فن‌های پارکینگی خاصی که برای اولین بار در ایران اتفاق افتاده و به‌نوبه خود یک پیشرفت قابل‌توجه در این حوزه محسوب می‌شود.

فن‌های F300 مقاوم در برابر حریق که در انواع و سایزهای مختلف به شکل جت فن‌های رادیال، آکسیال و اگزاست فن‌ها تولید شده و برای تست به مرکز تحقیقات ساختمان ایران و آزمایشگاه افکتیس ترکیه ارسال شده و از سایر آزمون‌ها سربلند بیرون آمده است. نکته اینجاست که این فن‌ها برای اولین بار در کشور و توسط شرکت دمنده به تولید رسیده‌اند که افتخاری برای صنعت کشور محسوب می‌شود.

سال گذشته با شدت گرفتن تحریم‌ها، واردات این محصولات کاهش پیدا کرد و بازار ایمنی کشور با کمبود مواجه شد. این محصولات عمدتاً از کشورهای اروپایی یا آسیای شرقی وارد ایران می‌شد و ما هیچ تولیدی در این رسته نداشتیم. دمنده به‌عنوان یک تولیدکننده که انواع فن‌های دیگر را به تولید انبوه می‌رساند به فکر ساخت این محصولات افتاد و به‌سرعت توانست به تکنولوژی ساخت آن‌ها دست یابد. مهندسان زبده شرکت دمنده توانستند این فن‌ها را به تولید رسانده و سایر آزمون‌های کیفی آن‌ها را با موفقیت بگذرانند تا اکنون شما این محصول را در وندور لیست سازمان آتش‌نشانی مشاهده کنید.

محصولات تهویه دود، فن‌های F300 و جت فن‌های متنوع، امروز توسط شرکت دمنده به تولید می‌رسند و من امیدوارم که تلاش ما برای بومی‌سازی این رسته از محصولات و تکنولوژی‌های روز دنیا ادامه پیدا کند و سایر تولیدکنندگان دیگر هم در این راه کمک‌حال صنعت ما باشند. به عقیده‌ی من این تولیدات می‌تواند نقطه‌ی عطف و آغاز راه تولیدات پیشرفته‌تر حوزه‌ی تهویه در داخل کشور باشد، امروز سد بزرگ نتوانستن شکسته شده و راه برای ادامه باز است. قبل از رسیدن ما به تکنولوژی محصولات بسیاری تولید آن در ایران را ممکن نمی‌دانستند که امروز نگاه‌های این‌چنینی اعتباری ندارند و دمنده توانسته محصول باکیفیت و قابل رقابتی را عرضه کند. خوشبختانه فن‌های مذکور در آزمون‌های بین‌المللی و آزمایشگاه‌های خارج از کشور سایر تست‌های لازم را با موفقیت از سر گذرانده و دیگر بحثی بر سر کیفیت آن وجود ندارد. ما امروز تنها به فکر گسترش تولیدات این حوزه و رسیدن به محصولات پیشرفته‌ی دیگر هستیم.

دمنده اکنون در سایر دسته‌های فن‌های پارکینگی که بخش اصلی محصولات محسوب می‌شوند، تولیدات دارد و می‌تواند به‌خوبی بازار کشور را تأمین کند. علاوه بر این ما تولیدات دیگری را نیز از این رسته به خط تولید خود افزوده‌ایم، تولید فن‌های تونلی با سایزهای بزرگ که برای تونل‌های طولانی و معابر مترو قابل‌استفاده هستند نیز بخش دیگری از تولیدات دمنده محسوب می‌شوند. ما برای این محصولات با سازمان متروی تهران مذاکراتی داریم که به‌واسطه آن دمنده تأمین‌کننده‌ی فن‌های تونلی خط ۶ و ۷ مترو تهران خواهد بود. این فن‌ها در سایزهای بزرگ و تا قطر دو و نیم متر تولید می‌شوند که ظرفیت‌های بسیار بالایی برای تهویه دارند و جزو پیشرفته‌ترین تکنولوژی‌های جهان در این رسته محسوب می‌شوند که دمنده توانسته به‌خوبی از پس تولید آن برآید.

تلاش دمنده این است که دست‌کم محصولات حوزه‌ی کاری خود را به‌طور کامل پوشش دهد و در بومی‌سازی تکنولوژی‌های جدید موفق ظاهر شود تا هرگز محدودیتی از این بابت دچار بازار کشور نشود. این گام جدیدی بود که توسط دمنده برداشته شده و بی‌شک به‌مثابه‌ی یک فتح باب است که در ادامه دنبال گرفته خواهد شد. ما امیدواریم شرکت‌های دیگر هم از این بومی‌سازی استفاده ببرند و تولیدات این محصولات گسترش پیدا کند. بی‌شک چنین استقبالی باعث پیشرفت صنعتی و از طرفی اشتغال‌زایی و آموزش نیروهای فنی می‌شود. ما با استیلا بر تکنولوژی روز علاوه بر منتفع کردن بازار داخلی و ارتقاء کیفی صنعت ساخت‌وساز کشور می‌توانیم در کاهش ارزبری نیز مؤثر واقع شویم. اکنون ارز کشور باید صرف کالاهای ضروری شود و بنابراین باید هر جا که توان تولیدی هست تقویت شده و گسترش بیابد.

حوزه‌ی ایمنی کشور شاید نسبت به دیگر زمینه‌ها حساسیت خاصی داشته باشد اما باید توجه کرد که در صورت استاندارد بودن کالاهای داخلی می‌توان با اطمینان آن‌ها را تهیه کرد. وقتی شما به‌عنوان یک تولیدکننده‌ی حوزه‌ی ایمنی بتوانید استانداردهای بین‌المللی را از سر بگذرانید، مشتری داخلی هم به شما اعتماد می‌کند، چرا که می‌داند محصول تولید داخل شما نیز مانند مشابه خارجی ‌همان استانداردها را رعایت کرده است؛ از این طریق می‌تواند به گسترش بازار و جلب اطمینان دست یافت. ما اکنون می‌توانیم بگوییم که فن‌های دمنده ازلحاظ کیفی دست کم با تولیدات ترکیه برابری می‌کنند چرا که هر دوی این‌ها در یک آزمایشگاه و در شرایطی مساوی مورد آزمون قرار گرفته‌اند.

دمنده، بزرگ‌ترین و مجهزترین آزمایشگاه تست فن در خاورمیانه

دمنده چندی است که دست به ساخت آزمایشگاهی تخصصی زده است که می‌توان آن را بزرگ‌ترین و مجهزترین آزمایشگاه تست فن در خاورمیانه دانست. آزمایشگاه مذکور در زمینی بالغ‌بر هزار و 200 متر واقع است و اکنون در مرحله ساخت به سر می‌برد و پیش‌بینی می‌شود فاز اول آن طی سه ماه آتی به بهره‌برداری برسد. طبق برنامه‌ریزی‌ها این آزمایشگاه به شکلی تجهیز شده که در آن می‌توان فن‌هایی با بازدهی حدود ۵۰ تا ۵۰۰ هزار متر مکعب را آزمون کرد. در این آزمایشگاه تمامی تست‌های پرفورمنس و معمولی که در جهان روی فن‌ها به انجام می‌رسد قابلیت اجرا خواهند داشت. تست‌های صدا و یا تخصصی‌تر از آن تست‌های حریق بخشی از آزمون‌هایی هستند که در این آزمایشگاه به انجام می‌رسند. ما برای این کار سعی کرده‌ایم تمام جزئیات را مدنظر قرار دهیم تا در وهله‌ی اول یک آزمایشگاه استاندارد داشته باشیم و سپس به تست استاندارد بپردازیم.

گفتنی است تمامی تجهیزات به‌کار رفته در این آزمایشگاه از مدرن‌ترین تکنولوژی‌های اروپایی اخذ شده که در وضعیت کنونی می‌دانید تهیه آن‌ها تا چه اندازه مشکل و هزینه‌بر است اما این تصمیم ما برای ادامه راه بوده و باید به هر طریق به عمل می‌رسید. ما برای ساخت و تجهیز این آزمایشگاه سرمایه‌گذاری سنگینی را متقبل شده‌ایم و امیدواریم که تلاش‌هایمان بتواند در بحث استانداردسازی محصولات این رسته مفید باشد تا دراین‌ مورد هم جلوی خروج ارز از کشور گرفته شود. اکنون همکاران ما در این حوزه هزینه‌های گزافی را برای تست محصولات خود می‌پردازند که با راه‌اندازی این آزمایشگاه مجهز و حرفه‌ای می‌توان جلوی این هزینه‌ها را گرفت و آن‌ها را معطوف به تولید و بازار‌سازی کرد.

متخصصان ما برای ساخت و تجهیز این آزمایشگاه به کشورهایی چون اسپانیا، فرانسه و آلمان سفر کرده‌اند و از نزدیک با تکنولوژی این کار آشنا شده‌اند تا به بهترین در کشور دست یابند. ما آزمایشگاه را بر اساس آخرین متدهای اروپایی بنانهاده‌ایم تا به کمک آن تمامی فن‌های تولید داخل از کوچک‌ترین تا بزرگ‌ترین را مورد آزمون قرار دهیم. این کار نیز جزو اولین‌ها در کشور محسوب می‌شود. می‌توانیم ازنظر وسعت و سایز فن‌هایی که در این آزمایشگاه قابل تست هستند بگوییم که ما علاوه بر کشور به بزرگ‌ترین آزمایشگاه در منطقه دست‌یافته‌ایم و ایران از این پس در این ورطه نیز کشور اول خاورمیانه خواهد بود.

دمنده همواره سعی کرده در تمامی رسته‌های تولیدی خود به دنبال ارتقاء و بهبود کیفیت باشد. ما هرگز نخواسته‌ایم از بازار روز دنیا فاصله بگیریم و ازاین‌رو سایر محصولات ما به‌صورت ورژن‌های مختلفی درآمده‌اند که دائم در حال تغییر و توسعه هستند. ما یک بخش R&D فعال در شرکت خود داریم که هر دوره‌ی تولیدی محصولات را تعقیب کرده و آن‌ها را با تکنولوژی‌های روز همسان می‌کند. حتماً چنین روندی متوجه محصولات جدید و پیش‌گفته‌ی دمنده نیز خواهد شد و شما در آتیه با فن‌های حرفه‌ای‌تری از دمنده روبرو خواهید شد که نسل جدیدی از تکنولوژی را بومی‌سازی کرده‌اند.

مزیت‌های یک تولید مدرن داخلی

فن‌های ضد حریق و تونلی دیروز تماماً وارد می‌شد و امروز توسط ما به تولید رسیده که امیدواریم دیگر تولیدکنندگان این رسته هم به حوزه ساخت آن وارد شوند. اگر بخواهم از مزیت‌های این محصولات بگویم باید قبل از هر چیز به مسئله قیمت آن‌ها اشاره کنم. مطمئناً فن‌های تولید داخل از مشابه‌های خارجی ارزان‌تر هستند، اگر شما در مقام مقایسه برآیید خواهید دید که فن‌های تولیدی ما در این رسته بین ۴۰ تا ۵۰ درصد ارزان‌تر از محصولات وارداتی اروپایی هستند. این می‌تواند اولین مشوق برای کارفرمایان داخلی باشد که می‌توانند محصولی را با همان کیفیت و استاندارد برندهای خارجی اما با قیمتی به‌مراتب ارزان‌تر تهیه کنند. آن‌ها می‌توانند با خرید و به‌کارگیری این محصول از تأییدیه آتش‌نشانی تهران هم مطمئن باشند چرا که ما این محصول را در وندور سازمان وارد کرده‌ایم و از این بابت هم کارفرما می‌تواند با خیال راحت از آن‌ها در پروژه‌های خود بهره‌مند شود و پول گزافی برای خرید برندهای خارجی ندهد. چنین مسئله‌ای بازار را گرم کرده و راه را برای سایر تولیدکنندگان باز می‌کند. درصورتی‌که همکاران دیگر ما هم به این حوزه وارد شوند بازار منتفع شده و قیمت‌ها رقابتی‌تر خواهند شد و رفته‌رفته بحث صادرات و بازاریابی خارجی نیز به میان خواهد آمد و به این طریق همگان به سود خواهند رسید. مکانیسم بازار باز اقتصادی در سایر کشورها هم به همین شکل عمل می‌کند و در نهایت این مصرف‌کننده است که با فراوانی به انتخاب‌های بیشتر و قیمت‌های پایین‌تری می‌رسد و چرخه تولیدی و اقتصادی یک کشور کامل می‌شود.

شرکت دمندهبازار این کار پیش از مشکلات تحریم هم در انحصار چند کشور خارجی بود که با کنترل آن و عدم رقابت توانسته بودند در مباحث قیمت‌گذاری با فراغ بال و تا حدودی سلیقه‌ای عمل کنند که در شکل جدید پیش آمده برای بازار مجبور به تکریم مصرف‌کننده و بازبینی قیمت‌هایشان هستند. رسیدن به این روند از همان ابتدا هم جزو اهداف دمنده برای تولید فن‌های ایرانی بوده است. طبعاً با ازدیاد تولید توسط دیگر شرکت‌ها این چرخه باز هم معقول‌تر و قیمت‌ها نیز منطقی‌تر خواهد شد، از طرفی با توجه به تفاوت تولیدات داخلی قوانین نیز در روندهای به‌روزرسانی قرار گرفته و مطابق با نیاز روز بازار تنظیم خواهند شد.

لازم است که سازمان آتش‌نشانی تهران تمهیداتی بیندیشد و خود را با تغییرات تکنولوژیک این حوزه وفق دهد. لازم است سازمان ارتباط خود با تولیدکنندگان این حوزه را به شکل تنگاتنگ در بیاورد. بی‌شک با این همکاری است که می‌توان به اصلاح ضوابط امیدوار بود و ایمنی را از امروز بالنده و همه‌گیر محسوب کرد. البته باید در همین‌جا بگویم که منظور من از بازنگری و اصلاح به‌هیچ‌وجه به سهل‌گیری و اغماض اشاره ندارد، حتی بنده معتقدم که در برخی موارد باید قوانین سخت‌گیرانه‌تر عمل کنند. امروز ایمنی در کشور ما صاحب شخصیت شده و تولیدکنندگان آن به شکل روزافزونی در بازار حضور مستمر و حرفه‌ای دارند، ما حتماً در آتیه نزدیک به قوانین جدید نیاز داریم و باید برای رسیدن به استانداردهای والا، دیوار ضوابط بالاتر کشیده شود. چنین روند اصولی است که در نهایت باعث ارتقاء یک حوزه می‌شود و تولیدکنندگان را به تلاش بیشتر تشویق می‌کند. دمنده به‌عنوان یک تولیدکننده ازاین‌روند استقبال می‌کند چرا که با تاسی از آن رقابت داخلی صورت گرفته و همگان مجبور به بالا بردن کیفیت کار خود می‌شوند و این حرکت راه را برای رسیدن به تکنولوژی‌های بالا و حتی نوآوری‌ها هموار می‌کند.

دمنده همواره در حال جستجوی چالش و حل آن است و ازاین‌روش به ارتقاء محصولات خود رسیده است و آن را کارساز می‌داند ازاین‌رو دیگران را نیز به استقبال از چالش‌ها دعوت می‌کند. ما به‌عنوان یک تولیدکننده داخلی همواره از سدها گذشته‌ایم، سود آن را نیز برده‌ایم و برای همین دیگران را نیز به راه رفته خود تشویق می‌کنیم. مطمئناً تا زمانی که ترس از چالش و انجام کارهای بزرگ وجود دارد ارتقاء و پیشرفتی در کار نخواهد بود، برای ماندن در اوج باید تن به تغییر سپرد و از هر فرصتی برای جلوروی استفاده کرد. تولیدکنندگان داخلی ما بارها ثابت کرده‌اند که چیزی از همتایان خارجی خود کم ندارند و مهم اینکه گاه این کار را به شکل کاملاً خودجوش و متکی به خود به انجام ‌رسانده‌اند. ما در دمنده معتقدیم دانستن بدون خواستن هرگز توانستن به بار نمی‌آورد، ما می‌دانیم چه می‌خواهیم پس حتماً خواهیم توانست آن را به دست بیاوریم.

بزرگترین در ایران و خاومیانه

شرکت دمندهدمنده پیش‌ازاین در بحث فن‌های پارکینگی، تونلی و ضد حریق واردکننده بود. ما با شرکت معروف S&P اسپانیا همکاری داشتیم و همگان می‌دانند که واردات خیلی کم دردسر و پرسودتر از تولید است اما باید بگویم این روند هرگز ما را قانع نمی‌کرد و از دیرباز به دنبال تغییر آن بودیم. پایه شرکت ما تولیدی است و همه دمنده را به‌عنوان تولیدکننده می‌شناسند، ما امروز مفتخریم که تلاش‌هایمان در ایجاد شغل برای بیش از ۸۵۰ نفر نیروی انسانی مؤثر واقع شده است. ما از اساس تولید را انتخاب کرده‌ایم و هرگاه به‌اجبار و برای تکمیل سبد محصولاتمان دست به واردات زده‌ایم به شکل موقتی آن را در نظر گرفته‌ایم و می‌دانسته‌ایم که به‌زودی خود به تکنولوژی ساخت محصول وارداتی خواهیم رسید. شما وقتی وارد راه تولیدی می‌شوید هر قدم، قدم بعدی را راحت‌تر می‌کند، ما توانسته بودیم به تولیدات متعدد و متنوع دست یابیم و می‌دانستیم حتماً در این مورد خاص هم موفق خواهیم شد، همان‌طور که در مورد دیگر تولیدات جدید و احتمالی این نظر را داریم. ما تنها برای تولیدات جدید خود حدود ۱۰۰ نیروی انسانی را به استخدام در آورده‌ایم که از این بابت خدا را شاکریم و آرزو داریم راه آغاز شده‌ ما توسط دیگر تولیدکنندگان دنبال شود تا به این طریق آن‌ها نیز در اشتغال‌زایی مؤثر واقع شوند.

دمنده امروز در عنفوان ۵۰ سالگی به‌طور سالانه حدود سه میلیون و نیم فن تولید می‌کند که این آمار آن را به بزرگ‌ترین تولیدکننده فن در ایران و خاورمیانه تبدیل کرده است. محصولات ما امروز به بازار ۱۶ کشور دنیا صادر می‌شوند و رکوردشکنی و تلاش به‌عنوان خصیصه‌های بارز دمنده مطرح می‌شوند. ما همیشه نگاهی ملی داشته‌ایم و هرگز به دنبال منافع مقطعی و زودگذر نبوده‌ایم. دمنده همواره به دنبال منافع بلندمدت است که این روند هم سود او و هم سود کشورش را در پی داشته است. وقتی ما با نگاه توسعه‌طلبانه وارد کار شده‌ایم توانسته‌ایم در زمان کمبود به کمک بازار داخلی بیاییم و علاوه بر آن در دوره‌ای که تعدیل راه خروج بسیاری از تولیدکنندگان داخلی از بحران قرار گرفته، دست به توسعه و استخدام بزنیم. به نظر من سایر تولیدکنندگان باید با نگاهی این‌چنینی وارد کار شوند و دائم دست به نوآوری و تلاش مضاعف بزنند تا بتوانند در بهبود بازار و فراتر از آن جامعه‌ی خود مفید باشند. دمنده توانسته با این کار جدید خود بدون در نظر گرفتن سودهای تجاری ۱۰۰ نفر و درواقع ۱۰۰ خانوار را از بلای بیکاری دور کند و به این طریق رسالت خود در برابر جامعه‌اش را نیز به عمل برساند. این منش کاری یک آسودگی وجدان در پی دارد که من آن را برای سایر تولیدکنندگان کشورم آرزو می‌کنم.

دمنده  همواره به حوزه بازرگانی به عنوان یک کار حاشیه‌ای نگاه کرده و تمرکز و تمام توان خود را بر کار تولید معطوف ساخته چرا که آن را راه اعتلای مملکت خود می‌داند. ما هرگاه دست به واردات زده‌ایم بهترین‌ها را انتخاب کرده‌ایم و در پشت آن با نگاهی بلندمدت به فکر انتقال تکنولوژی به‌روز جهان به خط تولید ایرانی بوده‌ایم. ما هنوز هم در کار بازرگانی فعالیت داریم چرا که آن را راهی برای در جریان قرار گرفتن از آخرین تحولات تکنولوژیک مباحث تولیداتی خود می‌دانیم. تفاوت دمنده با دیگران شاید این باشد که ما به دنبال سود بازرگانی خود نیستیم و هرگز تمرکزمان را معطوف آن نکرده‌ایم. بازرگانی همیشه برای ما یک مقوله‌ی کمکی تا رسیدن به ارتقای تولید بوده است. امیدوارم تلاش‌های دمنده و رسیدن‌هایش امید را در دل دوستان و فعالان این حوزه بدمد و همگی در کنار هم ایرانی آباد و آزاد و پیشرفته را برای آیندگانمان رقم بزنیم.

تاریخ مصاحبه: شهریور ماه 1398

→ خواندن مطلب قبلی

امیرحسن تاج‌بخش مدیرعامل آشکارسازان ایرانیان

خواندن مطلب بعدی ←

مهندس توتونچی مدیرعامل صنایع الکترونیک زیتکس

نوشتن نظر شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نه − 8 =

این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.