دومین جلسه هماندیشی سال ۹۹ انجمن صنفی کارفرمایی شرکتهای ايمني
چهار دهه صدرنشینی
گفتوگوی مجله مهندسی ایمنی با مهندس حسین حسنپور، مدیرعامل مجموعه شرکتهای گیلان میکا
شرکت گیلان میکا فعالیت خود درزمینهی معدنکاری و صنایع معدنی از سال 1349 آغاز کرد و در اوایل دهه 50 بود که موفق شد در نواحی شهرستان املش (واقع در حاشیه رشتهکوههای البرز غربی)، اولین معدن ورمیکولیت در ایران را توسط مهندس حسین حسنپور مطلق (مدیرعامل شرکت گیلان میکا) کشف و ثبت نماید.
شرکت گیلان میکا از آن تاریخ فعالیتهای تحقیقاتی خود را برای این کالای معدنی با ارزش آغاز و تا سال 1357، تولیدات معدودی را به صنعت کشور عرضه کرد.
از سال 1364 همکاری گیلان میکا با صنعت نفت کشور آغاز شد. گیلان میکا پس از سالها تحقیقات با توجه به ورود طراحیهای نوین در صنایع و ساختمان و نیاز جامعه صنعتی به محصولات نوین در سال 1377 به تکنولوژی تولید فرآوردههایی با پایه ورمیکولیت دست یافت و کشور را در ردیف معدود کشورهای دارنده این دانش قرار داد.
شرکت گیلان میکا بهعنوان اولین تولیدکننده پوششهای ضد حریق و تنها شرکت دانشبنیان کشور در این رسته، گواهینامههای متعدد ملی و بینالمللی را کسب کرده است.
تولید دانشبنیان شرکت گیلان میکا
با رشد بلندمرتبهسازی در کشور و حوادثی رخداده در صنایع نفت و گاز پتروشیمی و واحدهای صنعتی که با فرآوردههای هیدروکربنی کار دارند، توجه جامعه صنعتی کشور به لزوم حفظ سرمایهها در زمان وقوع آتشسوزیهای مهیب، صلب شد. این برهه زمان مناسبی برای ایجاد همکاری محققان این شرکت و دانشگاهها بود تا بتوانند پوششهای پایه معدنی ورمیکولیت باکیفیتهای بینالمللی را در کشور تولید کنند. این امر در شرکت گیلان میکا محقق شد و متعاقب آن نیز سازمان آتشنشانی تهران با سختگیریهای مشفقانه همکاریهای ارزندهای را برای گسترش مصرف کالای ضد حریق ایرانی و جایگزینی آن با کالاهای مشابه خارجی به عمل آورد و هماکنون ما در گیلان میکا مفتخریم که پیشگام این عرصه هستیم. امروز ما مدعی تأمین درخواستهای صنعت و ساختمان درزمینهی پوششهای ضد حریق هستیم و این لطف خدا و همت تمامی دستاندرکاران این شرکت است.
میتوان از افتخارات متعدد مجموعهی شرکت گیلان میکا به موارد زیر اشاره کرد:
– اولین دارنده گواهینامه فنی پوششهای ضد حریق
– اولین و تنها دارنده گواهینامه استاندارد UL 263 در کشور
– اولین و تنها دارنده گواهینامه استاندارد EN1363-1 (اروپا)
– اولین و تنها دارنده طراحی ملی ایران National Design BHRC B101
– دارنده استاندارد EN 13381-1 برای طراحی پوشش ضد حریق (بر اساس استاندارد اروپا)
پوششهای ضد حریق تولید شده توسط گیلان میکا به گواهی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، شرکتهای نفت، گاز و پتروشیمی و سایر مصرفکنندگان با نمونههای مشابه خارجی قابل قیاس بوده و در مراکز آزمایشگاهی خارج از کشور و با حضور ناظران بیطرف از کلیهی تستهای بینالمللی سربلند بیرون آمده است.
تولید و اجرا شرکت گیلان میکا
مجموعه شرکت گیلان میکا از دو بخش تولید و اجرا تشکیلشده است. بخش تولید ما با دارا بودن معدن ورمیکولیت و دو واحد تولیدی در شمال کشور، سالانه نزدیک به 50 هزار تن انواع پوششهای ضد حریق تولید میکند، در بخش اجرای شرکت ما نیز بالغبر چهارصد نفر در 80 پروژه کوچک و بزرگ ساختمانی و چندین پروژه نفت و پتروشیمی در حال کار هستند.
در بخش تولید از معدن تا فرآوری و تولید کالای نمائی نیز بالغبر پنجاه نفر پرسنل متخصص در حال انجاموظیفه هستند. شرکت گیلان میکا افتخار دارد که توانایی طراحی پوشش ضد حریق، تعیین نقاط پدرلیسک پروژهها و راهحلهای حفاظت سازهها را بهرایگان در اختیار مخاطبان خود قرار میدهد و همکاری نزدیکی با مراکز ملی کشور برای تولید پوششهای ضد حریق مرغوب دارد.
شرکت گیلان میکا بهعنوان یکی از مجموعههای دانشبنیان، علاوه بر حدود 450 نفر پرسنل مستقیم، حدود همین تعداد اشتغال غیرمستقیم را در بخشهای حملونقل، تأمین و نمایندگیهای فروش ایجاد کرده است.
ورمیکولیت (VERMICULITE)
ورمیکولیت نام عمومی گروهی از سیلیکاتهای آلومینیوم فرومنیزیم دار بوده که ازنظر ظاهری شبیه به میکا است. ورمیکولیت تحت تأثیر شوک حرارتی 800 الی 900 درجه سانتیگراد حدود 20 تا 40 برابر حجم اولیه افزایش یافته و بهصورت آکاردئونی شکل میشود.
از خصوصیات ورمیکولیت میتوان به جذب رطوبت، ایجاد تخلخل در بستر، مقاومت گرمایی بالای آن اشاره کرد که ازنظر شیمیایی هم میتوان گفت خنثی، ضدپوسیدگی، بیبو و مقاوم در برابر آتش است.
به دلیل سه ویژگی مهم ورمیکولیت اعم از جرم حجمی پائین، عایق بودن در مقابل حرارت و صدا و قابلیت تعویض کاتیونی بالا این محصول در تولید مصالح ساختمانی، صنایع عایقکاری حرارتی و همچنین در تهیه کودها و سموم کشاورزی مورداستفاده قرار میگیرد.
قابلتوجه است که کاربرد ورمیکولیت در صنایع مختلف بسیار متنوع بوده و بیش از 1100 نوع کاربرد برای آن تعریفشده است.
ورمیفایر (VERMIFIRE)
گروه محصولات با نام تجاری VERMIFIRE پوششهای ضد حریق معدنی با پایه ورمیکولیت هستند که بهعنوان Passive Fire Protection شناخته میشوند.
این گروه محصولات، بر اساس استانداردهای بینالمللی و ملی تولید و مطابق مقررات ملی ساختمان (مبحث سوم) و آییننامههای بینالمللی (API, IBC, NFPA) و ملی در صنعت ساختمان و صنایع نفت، گاز و پتروشیمی مورداستفاده قرار میگیرند.
VERMIFIRE نامی شناختهشده در صنعت پوششهای ضد حریق است که از سال 1380 افتخار حضور در صنعت و ساختمان کشور را داشته است و از آن سال تاکنون بهعنوان یک برند معتبر ایرانی در تمامی حوزههای تحقیقاتی، کیفیت، حجم تولید و اخذ استانداردهای متعدد ملی و بینالمللی مقام اول را در کشور به خود اختصاص داده است.
گروه محصولات VERMIFIRE عبارتاند از:
ورمیفایر کد جی (G -VERMIFIRE) – پایه ورمیکولیت – گچ – کاربرد در صنعت ساختمان
ورمیفایر کد سی 400 (400 C -VERMIFIRE)- پایه ورمیکولیت – سیمان – کاربرد در صنعت ساختمان
ورمیفایر کد سی 600 (600 C -VERMIFIRE)- پایه ورمیکولیت – سیمان – کاربرد در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی
ورمیفایر جی (G -VERMIFIRE)
ورمیفایر کد جی پوششی ضد حریق با پایه ورمیکولیت و گچ است. این محصول برای مقاومسازی سازههای فلزی و بتنی در صنعت ساختمان استفاده میشود.
ورمیفایر کد جی برای مقاومسازی تیر، ستون، سقف و دیوار، اتاق کنترل و اسناد، مسیر امن و فرار، چاهک آسانسور و مکانهای همانند، در برابر آتش مورداستفاده قرار میگیرد.
این محصول در کارخانه تحت شرایط استانداردی تولید شده و دارای استانداردهای مقاومت در برابر آتش EN 1363-1 و EN 13381 برای طراحی جداول ضخامت در دماهای بحرانی 350، 400، 450، 500، 550، 620 و 750 درجه سانتیگراد است.
ورمیفایر کد جی با دانسیته حداقل 400Kg/m3 و میزان چسبندگی بسیار بالا مطابق IBC و مقررات ملی ساختمان، برای ساختمانهای بلندمرتبه مورد استفاده دارد.
دریافت اولین گواهینامه فنی پوششهای ضد حریق از مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی از افتخارات دو محصول VERMIFIRE-G و C VERMIFIRE-400 است.
ورمیفایر سی 400 (400 C -VERMIFIRE)
ورمیفایر کد سی 400 یکی دیگر از محصولات ضد حریق در صنعت ساختمان است که بر پایه ورمیکولیت– سیمان تولید میشود. از این محصول برای مقاومسازی سازههای فلزی و بتنی (همانند تیر، ستون، سقف و دیوار) در برابر حریق استفاده میشود.
ورمیفایر کد سی 400 تحت شرایط استاندارد در کارخانه تولید میشود و دارای استانداردهای مقاوم در برابر آتش EN 1363-1 و Ul 263 است.
این محصول تنها پوشش ضد حریـق در کشـور است که دارای استـاندارد UL263 بوده و همزمان دارای استاندارد طراحی اروپا EN13381-1 و طراحی ملی و UL Design N782 است.
ورمیفایر کد سی 400 دارای دو جدول ضخامت بر اساس استاندارد اروپا EN و استاندارد UL است. ورمیفایر کد سی 400 دارای جدول ضخامتی برای EN در دماهای بحرانی 350، 400، 450، 500، 550، 620 و مقادیر دیگری تا 750 درجه سانتیگراد است.
ورمیفایر کد سی 400 با دانسیته حداقل 400Kg/m3 و میزان چسبندگی بسیار بالا مطابق IBC و مقررات ملی ساختمان برای ساختمانهای بلندمرتبه است، در برابر شرایط آب و هوایی و رطوبت بالا مقاوم بوده و استفاده از آن در مناطق مرطوب یا مکانهایی که رطوبت دائم دارند پیشنهاد میشود.
دریافت اولین گواهینامه فنی پوششهای ضد حریق از مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی از افتخارات دو محصول C VERMIFIRE-400 و VERMIFIRE-G است.
این محصول با گذراندن بیش از 20 آزمون استاندارد در گروه «X» پوششهای ضد حریق قرارگرفته و دارای 25 سال گارانتی ماندگاری بر اساس استانداردهای فوق است (برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد میتوانید با دفتر مرکزی گیلان میکا تماس بگیرید).
ورمیفایر سی 600 (C600 -VERMIFIRE)
ورمیفایر کد سی 600 پوشش ضد حریقی با پایه ورمیکولیت-سیمان است که تحت شرایط استاندارد در کارخانه بهصورت پیش آمیخته تولید و بستهبندی میشود. این محصول برای مقاومسازی سازههای فلزی و بتنی در برابر آتش هیدروکربن در صنایع نفت، گاز، پتروشیمی و پالایشگاهی کاربرد دارد.
نفت، گاز، پتروشیمی و پالایشگاهی دارای بالاترین استانداردهای جهانی بوده و کیفیت آن بر اساس استانداردها و نتایج آزمونهای میدانی و بیش از 15 سال حضور در صنایع نفت، گاز، پتروشیمی و پالایشگاهی، قابلرقابت با برندهای معتبر جهانی است.
این محصول در برابر کلیه شرایط آب و هوایی و صنعتی، سردسیر و گرمسیر مقاوم بوده و قابلاجرا است. ورمیفایر کد سی 600 روی سازههای میادین آتش اجرا شده و در صورت بروز حادثهی حریق این اجازه را به نیروهای آتشنشانی میدهد تا بهراحتی و تنها با فشار آب عملیات اطفا را صورت دهند (این مورد عیناً به آزمایش گذاشته شده است).
ورمیفایر کد سی 600 در حوزه ایمنی حریق نفت، گاز، پتروشیمی و پالایشگاهی دارای مستندات ذیل است:
– UL 7709 Rapid Rise Hydrocarbon Fire Test
– NPD (نفت نروژ) (Norwegian Petroleum Directorate)
– Jet Fire ISO 22899-1
– استانداردهای مقاومت در برابر شرایط گوناگون صنعتی
– تأییدیه سازمان آتشنشانی پالایشگاه تهران
– تنها پوشش ضد حریق که قابلیت استفاده روی سازههای فلزی میادین آتش را دارد.
مشکلات تولید
امروز تولیدکنندگان کشور با مشکلات عدیدهای روبرو هستند، اگر دست به آسیبشناسی این مشکلات بزنید با قوانین و مقررات متقاطع و به دنبال آن اجتهادهای شخصی در دیوانسالاری روبرو میشوید. بر کسی پوشیده نیست که کمک به تولیدکننده داخلی و ارائهی تسهیلات و راهبردهای کارگشا از وظایف نهادهای دولتی است. ما به هر نهادی اعم از دولتی یا صنفی که قدم میگذاریم گویا کارگزار مراکز حاکمیتی است. آنها فراموش کردهاند که در اصل باید کارگزار و کمکحال ما باشند. در برخی اوقات آنقدر موضوع حاکمیتی روی تولیدکنندگان تأثیر منفی میگذارد که آنها خود را گروگان یک اداره و سازمان دیده و به این نتیجه میرسند که باید مهر خود را حلال، جانشان را آزاد، عطای کار را به لقایش بخشیده و از مخمصه بگریزند.
تغییر این نگرش در ایران بسیار سخت است و کاری طاقتفرسا خواهد بود اما بههرحال آنچه مشخص است اینکه ما بهعنوان تولیدکننده نباید میدان را خالی کنیم و در عوض باید تمام تلاش خود را به کار ببندیم تا فرهنگ درست را در شئون کارهای اداری جاری کنیم.
این فرهنگ که تولیدکننده یک کشور در اصل تولیدکنندهی ثروت آن است و این ثروت به همه آحاد مردم تعلق دارد، آموزهای است که باید همهی ما در اشاعهی آن بکوشیم. در این میان تولیدکننده هم باید بداند که ایجاد ثروت از راه تولید یک مسئولیت است که او موظف و متعهد به انجام آن است و نباید این موهبت را مایهی مباهات و برتری خود نسبت به دیگران بداند.
تاریخ مصاحبه: تیر ماه 1398